Lär känna våra förebilder: Sofie Westberg har tagit Rheva från UF till AB

Sofie Westberg.png

Namn: Sofie Westberg
Ålder: 19 år
Bor: Linköping
Aktuell just nu med: driver Rheva, ett företag inriktat på sårvård, primärt inom sårvård för djur. Vi har utvecklat ett nytt sätt att läka sår hos framförallt djur som utgår ifrån en princip att låta såret luftas samtidigt som såret skyddas från de huvudsakliga infektionsriskerna som för djur är bl.a flugor och smuts. I dagsläget jobbar jag med att utveckla denna princip vidare med en produkt som även fungerar för klor. Jag jobbar även med en produkt som ska skydda samt desinficera såret kontinuerligt, vilket på sikt kan minska användandet av antibiotika.
Gör allra helst: Rider
Hemlig talang: Jag är ganska duktig på att måla.

Berätta lite om dig, för den som inte vet - vem är du?

- Jag är grundare och VD för företaget Rheva, där vi jobbar för att låta sår få en naturlig läkningsprocess. Detta gör vi genom ett specialanpassat nät som fungerar som en skiljevägg mellan såret och infektionsrisker som bl.a insekter, beröring och smuts. Som person är jag uppfinnelserik, ambitiös och målinriktad. Dessa egenskaper har gjort att jag trivs väldigt väl med min roll som produktutvecklare och VD. Jag har sedan barnsben haft ett brinnande intresse för djur och för ridning. Då produkterna vi utvecklar och säljer hjälper djur ger det mig en mening i det jag gör och får mig att älska det ännu mer.

Hur startade din entreprenörskapsresa?

- Min entreprenörskapsresa startade sommaren 2013 med en idé jag fick då min häst Fengur fick ett sår på framknät. Såret var så pass djupt att det behövde sys, men veterinären ansåg att detta var omöjligt eftersom skadan var lokaliserat vid en led. Då detta skedde under den värsta sommarvärmen var flugorna konstant i såret. Problematiken var då att få såret att luftas så det fick en naturlig läkningsprocess och samtidigt hålla insekterna borta. Detta resulterade i att jag klippte sönder en flughuva och lindade elastisk linda runt om för att hålla det på plats. Veterinären ansåg att detta var en av de mest briljanta lösningar han sett. Hösten 2016 när det var dags att starta UF-företag i gymnasiet kom denna idén till ytan igen. Då startade jag Rheva UF som tog fram prototypen till sårskyddet vi idag säljer. UF-företagandet var oerhört viktigt för mig då det var här jag skapade de kontakter som sedan möjliggjort min fortsatta entreprenörsresa.

Vad har du för mål med ditt företagande?

- Mitt övergripande mål med mitt företagande är att kunna minimera lidandet för djur och människor. Därför jobbar jag aktivt med att ta fram nya produkter samt optimera befintliga för att kunna hjälpa både djur och människor. Projektet som vi nu jobbar med för att minimera användandet av antibiotika ligger väldigt nära detta mål vilket gör det projektet väldigt intressant. Företagets lite mer konkreta mål både för nästa år samt för 5 och 10 år framöver tror jag speglar mina egna mål med mitt företagande väldigt väl.

Berätta om ett vägskäl som har påverkat dig i ditt liv.

- Ett vägskäl som påverkat mig mycket i mitt liv var när jag flyttade som 15-åring drygt 80 mil för att följa min dröm. Jag ville gå ett gymnasie med inriktning islandshäst och flyttade då till Östersund och bodde på internat. Här skaffade jag både vänner för livet, men startade även det UF-företag som blev startskottet för mitt fortsatta företagande.

Vem var du när du gick i gymnasiet?

- Under gymnasiet var jag antagligen “klassens politiker”. Jag hade starka åsikter och älskade att diskutera, analysera och vrida och vända på problem.

Vilka är dina bästa tips till en blivande entreprenör som just nu går i gymnasiet?

Mitt första och jag tror viktigaste tips är VÅGA. Det finns hjälp och stöttning att få, men du kan inte få hjälpen innan du vågar. Våga även be om hjälpen, ingen förväntar sig att man ska kunna allt från början. Igen finns det massor med hjälp att ta, man måste bara våga fråga om den.

Mitt andra tips är att tänka långsiktigt. Sätt upp rimliga mål var du vill komma om några år. Det gör att det känns som man jobbar emot något och underlättar när man fattar beslut. Målen ska mest fungera som en morot så det gör inget om de ändrar sig längs vägen. Huvudsaken är bara att de fortsätter att hålla dig motiverad.

Mitt sista tips är att ha roligt. Tänk på varför du startade med ditt företagande och varför du fortsatt hela vägen. Varför har du valt det område du valt? Jag valde mitt område för att min häst blev skadad och när jag kom på en lösning ville jag inte se att andra djur skulle behöva lida som han fick. Oavsett varför du valt att starta företag så har du gjort det av en anledning. Att driva företag är mycket jobb, men det är också väldigt roligt. Att se något växa fram som man själv skapat är en otrolig känsla. Passa på att njut av den känslan och ha roligt!