Lär känna våra förebilder: Mette Pökelmann om att vara konsult i hästbranschen

16835908_10210561208083909_4715694955606488695_o.jpg

Namn: Mette Pökelmann
Ålder: 27 år
Bor: Stockholm, men kommer från Finland och trivs bäst i Norrland.
Aktuell med: driver konsultföretaget Mette’s Horsework. Jobbar med hästvälfärd och utbildning, och vill att hästnäringen ska ses som en självklar del av de gröna näringarna och som en attraktiv bransch.
Gör allra helst: Fjällvandrar med min hund Bonnie.
Hemlig talang: Pratar flytande finska.

Berätta lite om dig, för den som inte vet - vem är du?

Jag är en 27 årig hippolog som är uppvuxen i Finland, men valde att satsa på hästarna och flyttade därför till Sverige för att studera till hippolog. Beslutet att fortsätta med hästarna var egentligen lätt, efter hästgymnasiet jobbade jag som hästskötare i Kanada i ett år men kände att jag ville något mer med mitt hästintresse. Hippologprogrammet gav mig sedan många nya verktyg för att kunna jobba professionellt med hästarna och som en bonus ett brett kontaktnät i hästnäringen. Efter hippologutbildningen kändes det naturligt att stanna kvar i Sverige för mig. Först fick jag jobb som sportassistent en travbana, och därefter blev jag biträdande sportchef i ett samarbete mellan tre travbanor. Hästarna har en central roll i min vardag fortsättningsvis, även om jag inte längre jobbar med stallarbete dagligen.   

Hur startade din entreprenörskapsresa?

Efter att ha varit anställd på travbana så ändrades arbetsförhållandena till en sån grad att jag förstod att en förändring måste till. Jag samlade ihop idéerna, reviderade affärsplanen som jag hade gjort under hippologprogrammet och kontaktade folk i mitt hästnätverk. Sedan tog jag min affärsplan och en budget jag räknat ihop lite snabbt till nyföretagarcentrum för att få några skarpa ögon att granska mina idéer innan jag skred till verket. På den vägen är min företagsresa.  

Jag visste verkligen inte mycket om vad det innebär att vara företagare när jag registrerade mig på bolagsverket, men jag har lärt mig mycket. Däremot rekommenderar jag att våga fråga om hjälp med saker man inte kan. Jag är exempelvis inte expert på att räkna moms och bokföra, så jag har hjälp av ett företag som gör det åt mig. Då kan jag koncentrera min tid och energi på det som är min kärnverksamhet istället, och på det sättet utveckla av mitt företag.

Vad har du för mål framöver?

Målet är att utveckla mitt företagande ytterligare och skapa en företagarvardag som jag inte behöver ta ledigt ifrån. Jag känner mig många gånger privilegierad att få jobba med mitt stora intresse för hästarna. Förr har arbetsmarknaden sett annorlunda ut, med strikta tider, chefskap, avdelningsstrukturer och hierarkier. Idag är arbetsmarknaden mer styrd av att passion och målmedvetenhet. Genom att skapa samarbeten mellan företagare lyfter man varandra. I framtiden hoppas jag att mitt konsultföretag kan ta sig an större projekt och med kunskap och engagemang bidra till en hållbar och livskraftig hästnäring. Jag hoppas också på jag via mitt nätverk kan få jobba i flera intressanta företagssamarbeten där man kan lära av varandra och lyfta varandras företag till nya höjder.

Berätta om ett vägskäl som har påverkat dig i ditt liv…

För att förstå det stora vägskälet i mitt hästlivs vara eller inte vara, så handlar det om att min familj alltid velat det bästa för mig och önskat att jag ska få en bra utbildning som jag kan luta tillbaka på. Mina föräldrar har aldrig haft någon kontakt med hästar och de trodde länge att min hästhobby skulle vara en fas som går över. Men det var ingen fas, och jag var frälst av att få jobba med de stora vackra djuren och satsade hårt på att få en framtid med hästarna. Efter både hästgymnasium och sedan stalljobb, flyttade jag till Sverige och förverkligade drömmen om att en kandidatexamen inom just hippologi. Motivationen har varit hög för att jag som person är målinriktad och jag tror att man måste våga välja det man brinner för om det ska vara hållbart i längden. Min familj har inte riktigt förstått sig på mitt val i alla lägen, men jag har valt min väg själv och genom att vara nyfiken lärt mig allt det jag kan idag. Jag tror att nyfikenhet och en positiv attityd är avgörande för att lära sig och för att kunna nå sina mål.  

Vem var du när du gick i gymnasiet?

På gymnasiet var jag en målinriktad plugghäst. Ibland tittar jag i backspegeln och inser att jag var väldigt ambitiös och såg väldigt seriöst på livet på den tiden. Jag önskar att jag hade vågat vara lite mindre prestationsfokuserad, livet är så mycket mer än så.  

Vilka är dina 3 bästa tips till en blivande entreprenör?

Släpp sargen! Det är lätt att gå kvar i gamla rutiner trots att man inte är nöjd, och om du känner att du har bra idéer inom dig som bara bubblar och vill komma ut så ska du ta vara på dem. Våga drömma stort men samla sedan tankarna och idéerna, skriv ner dem, och gör upp en realistisk affärsplan.  

Lita på att du klarar det! Att vara företagare är så mycket mer än en affärsplan och en budget. Var ödmjuk inför de situationer du stöter på, handla förnuftigt och ta hjälp när du behöver det. Ibland kan det vara svårt att veta hur man ska göra som en ny företagare så det kan vara guld värt att ha en mentor att bolla med.

Anta utmaningen! Drömmar är till för att förverkligas, men ta ett steg i taget. Motivera dig själv lite extra genom att göra upp delmål, då är det lättare att hålla sig på rätt spår i vardagen när man har sikte på målbilden. Tänk långsiktigt och jobba på, och du kommer att se att du når målet fortare än du trott!