Lär känna våra förebilder: Jenny Gagnér om preVet, passion och samarbeten

41027625_2189516557970906_4940588081309810688_n.jpg

Namn: Jenny Gagnér

Ålder: 36

Bor: Mellan Uppsala och Knivsta på en gård med hästar

Aktuell just nu med: Grundare av preVet, en digital tjänst för hästägare, veterinärer och övriga i teamet runt hästen.

Gör allra helst: Rider, tränar dans, umgås med nära och kära eller reser. Vistas gärna i Italien och på Island.

Hemlig talang: Överlåter det till betraktarens ögon. Förresten, vad är talang och vad kommer av att öva?

Berätta lite om dig, för den som inte vet - vem är du?

Jag är uppväxt i Luleå men flyttade till Uppsala 2003 för att satsa på hästar och att tävla. Sedan dess har jag drivit en enskild firma inom utbildning av häst och ryttare och viss inackorderingsverksamhet samt arbetat som säljare inom detaljhandeln. 

2016, fick mitt högdräktiga sto en akut bukhinneinflammation och var nära att dö. Det blev startskottet till att utveckla preVet. När hästen blir sjuk eller skadad vill hästägare och veterinär hästens bästa. Tyvärr blir det ändå lätt missförstånd då hästen inte kan beskriva sina symtom och många fastnar i diskussionsforum för att hitta lösningar. Hästägaren känner djuret och har en viktig roll att beskriva vad som är normalt respektive avvikande för individen. Genom dokumentation både från hästägare och veterinär blir helhetsbilden över hästens normala och avvikande tillstånd tydligare vilket kan underlätta vårdprocessen, särskilt vid exempelvis långdragna hältutredningar. Rätt information är A och O i ett känsloladdat läge. 

preVet har fått medel från Vinnova för att skapa preVets samarbetsplattform. I oktober har en pilotstudie påbörjats, tillsammans med Hästkliniken och Ambulatoriska kliniken vid Universitetsdjursjukhuset SLU och med ett större antal hästägare, för att säkerställa att preVet fungerar i praktiken. I dagarna har samtidigt 2 delägare trätt in, Nascent Invest och Helene Adalberth. Helene, som kommer från en tidigare anställning på Klarna och är hästägare, blir även heltidsanställd hos preVet från 1 november.

Hur startade din entreprenörskapsresa?

Som 5-åring när jag första gången förhandlade. Mina föräldrar erbjöd mig en kattunge för att jag skulle sluta suga på tummen. Jag bad om en häst istället. Jag har även snickrat en hälsene-sträckare i trä som jag tänkte sälja (jag led av för korta hälsenor…) Mitt mer professionella entreprenörskap startade när jag avslutat gymnasiet och satsade på hästföretagande.

Vad har du för mål med ditt företagande? 

Att arbeta med mina hjärtefrågor och genom preVet kunna bidra till en god djurhälsa.

Berätta om ett vägskäl som har påverkat dig i ditt liv. 

Min pappa dog i cancer när jag var 7 år. Det har format mig mer än jag förstått tidigare. Jag räknar aldrig med något utan försöker glädjas åt alla som finns och allt som fungerar för dagen och strävar efter att förbättra morgondagen. Jag tycker det är viktigt att njuta av det lilla vackra i livet. Det handlar för mig om närvaro från människor, djur och natur.

Vem var du när du gick i gymnasiet?

Klassens skoltrötta skolkare och drömmare. Tyckte jag hade mer motiverande saker att göra på andra platser än i skolan, tyvärr men sant. Jag har svårt att utföra något som inte ger en självklar koppling till en bra lösning/resultat.

Vilka är dina 3 bästa tips till en blivande entreprenör som just nu går i gymnasiet?

1. Våga, våga, våga att prova. Om och om igen. Det finns inga misslyckanden utan bara erfarenheter. Ta hjälp av en företagsinkubatorn och erfarna entreprenörer med dina idéer. Själv vände jag mig till Uppsala Innovation Centre, UIC, och genomförde deras Startup program och Build program. Det var ovärderlig hjälp.

2. Vad du än skapar så ha en nära dialog med marknaden/användare/kunder. Det är dom som väljer vad som är bra och ska få finnas så du behöver ha god kunskap om deras behov och vilka problem som finns att lösa.

3. Var din egen bästa vän och ledare. Det är bara du som kan bestämma förhållningssätt och riktning på vägen i medgång och motgång. Livet är rätt långt, så du behöver inte bli stjärna eller framgångsrik över en natt - bäst är nog att inte eftersträva det alls. Det är mycket prestationsstress i samhället. Du duger som du är och har gott om tid. Men du behöver ändå göra något så du får kunskap om vad du trivs med. Bli expert på frågan ”var ligger min passion?” dvs det som gör att det känns i magen och att man fortsätter kämpa lite, lite till. Fundera hur du uppnår möjligheten att arbeta med den. Där finns framgång av olika slag.