Lär känna våra förebilder: Emily Dahlgren brinner för entreprenörskap

emily1.jpg

Namn: Emily Dahlgren
Ålder: 40
Bor: Linköping
Aktuell med: Meëla AB där jag säljer en batteridriven bettvärmare som jag själv uppfunnit och utvecklat.
Gör allra helst: Reser
Hemlig talang: Den är inte så hemlig kanske, men jag har adhd. Rätt använd ger min adhd mig oändligt med drivkraft, kreativitet och motor. 

Berätta lite om dig, för den som inte vet - vem är du?

Idag lever jag med min son Noah, 10 år, i Linköping. Ursprungligen kommer jag från Stockholm men växte även delvis upp i södra Devon i England. Hästar har inte bara varit mitt intresse, de var mitt allt. Redan som 12-åring började jag jobba med hästar eftersom jag inte hade en egen häst och endast en ridlektion per vecka helt enkelt inte dög för mig.

När jag var 15 flyttade jag tillbaka till Sverige och gick på ett naturbruksgymnasium med inriktning hästhållning. Efter ca 14 år som yrkesverksam inom hästbranschen behövde min kropp vila lite. Då sadlade jag om, som man säger, och läste till beteendevetare med inriktning på sociologi på Linköpings Universitet. Mina uppsatser handlar om identitetsskapande och förändringsprocesser gällande sin identitet, bland annat i kombination med framgångsrikt entreprenörskap.

Mitt företag, Meëla AB, säljer en batteridriven bettvärmare som jag själv uppfunnit. När träns, täcken, sadlar och ridutrustning optimeras, varför inte optimera temperaturen på bettet? Resan började inte så. Egentligen var det så att jag var trött på att börja varje ridpass på vintern med stelfrusna händer. Under resans gång har jag utfört många tester och lärt mig om hur både värme och metall fungerar. Att värma ett bett är mycket mer komplicerat än jag trodde! Att utveckla, producera och sälja en egen uppfinning är en fantastisk, utmanande, tidskrävande och rolig utmaning. Det mesta av min vakna tid ägnas därför åt Meëla för tillfället.

Hur startade din entreprenörskapsresa?

Entreprenörskapet har nog alltid funnits i mig. Jag tycker att det är kul att jobba, så länge jag känner en passion för projektet. Att arbeta enbart för att få en inkomst har aldrig fungerat för mig. Jag måste älska det jag gör!

Min nisch är att utveckla en fysisk produkt för att sälja direkt till kund. Jag kan inte berätta varför, det bara blir så varje gång jag påbörjar ett nytt projekt. Det är bara något helt magiskt med att följa processen från idé till att hålla en färdig produkt i handen.

Mitt första företag för ca 10 år sedan gick inte alls bra. Förutom att jag underskattade arbetsinsatsen var jag cirka 8 år för tidig med mitt koncept. Min produkt gick inte hem hos kunderna helt enkelt.

I efterhand inser jag att jag gjorde varenda misstag man kan göra som nybliven entreprenör. Att misslyckas är den enda, och bästa, skolan i den här branschen. Det är så klart aldrig kul att misslyckas och hamna i skuld, men det blev något jag lärde mig enormt mycket av.

För Meëla har det nog var en annorlunda start jämfört med de flesta start-ups. Efter en kort pitch i december 2017 tog det fart direkt. Utmaningen har mest varit att hänga med i det höga tempot. Det har varit en hektisk, men samtidigt fantastiskt rolig tid. 

Vad har du för mål med ditt företagande?

Tydliga mål och delmål är en av de viktigaste aspekterna för framgångsrikt företagande. Bettvärmaren är först ut och det finns fler produkter på gång. Anledningen till att jag ger mig in i den här branschen är i hopp om att utveckla ridsporten i en mer idrottslig riktning. Jag älskar hästar och ägnade mina första 28 år åt dem. Om jag på något sätt kan bidra till ett sundare förhållningssätt, både till sig själv som utövare av sporten och till sin häst som individ, vore jag överlycklig.  

Berätta om ett vägskäl som har påverkat dig i ditt liv…

Flera mindre vägskäl som egentligen handlat om samma sak. I hela mitt liv har jag fått välja om jag ska vara den andra sagt åt mig att jag är, eller vara den jag vill vara. Ska jag ta för mig eller be om ursäkt? Ett alternativ för mig framåt, det andra håller mig tillbaka.

Som entreprenör handlar det lika mycket om att jobba med mig själv som med företaget. Det finns inga färdiga lösningar eller svar. Jag måste komma på allt själv, och sedan bära konsekvenserna av mina handlingar. För att nå min vision fattar jag helst beslut utifrån de två ovanstående frågeställningarna.

 Vem var du när du gick i gymnasiet?

Jag var nog outsidern i min klass. Jag gick Naturbruksgymnasium men passade inte riktigt in. Jag hade till exempel ingen egen häst men jobbade hårt och fick ofta extra arbetspass i stallet. Jag var accepterad men inte en i gänget.

Vilka är dina 3 bästa tips till en blivande entreprenör som just nu går i gymnasiet?

1. Våga sticka ut och tro på dig själv. Det finns inga regler eller begränsningar. Allt finns inom räckhåll för den som vågar ta för sig.

2. Mål och delmål. Skriv ner dessa på badrumsspegeln så du ser dom varje dag. Se bara till att alltid ha flera delmål uppskrivna, och att lägga till och anpassa under resans gång. Det finns få saker som är så härligt som att nå ett delmål och få ta bort den från spegeln!

3. Ibland blir saker inte som man tänkt sig. Misstag är inget misslyckande, de är en chans att lära sig något och utvecklas som person.