Lär känna våra förebilder: Ebba Kierkegaard

ebba.jpg

Namn: Ebba Kierkegaard
Ålder: 35
Bor: I Stockholm
Familj: pojkvän, mamma, bror
Aktuell just nu med: Scopey - ett mobilt ritverktyg för banbyggnad inom ridsporten
Gör allra helst: är ute i naturen.

Ebba har hållit på med hästar hela sitt liv - hon var fast sedan första gången hon red grannens ponny. Ebba red på Djursholms ridskola - en tid som hon ofta tänker tillbaka på och reflekterar över.

- Jag blev sporrad av att man kunde avancera i ridskolesystemet, flytta upp i grupper och börja tävla. Jag tror att det är väldigt nyttigt med sport, man sätter mål och det är väldigt naturligt att se vad som krävs för att man ska kunna gå upp en nivå, hur man ska träna och utvecklas.

Ebba säger att det är en stor skillnad mot att vara egenföretagare - då får man ständigt formulera sina egna mål.

Idag jobbar Ebba i en egen firma, dels med konsultuppdrag, men också med att utveckla Scopey, ett mobilt ritverktyg för banbyggnad. Ebba programmerade sin första hemsida när hon gick i gymnasiet, men hade sedan inte programmerat så mycket då hon studerade på maskinteknik på KTH. Det ville hon ändra på - och utvecklade tillsammans med sin pojkvän Scopey. Hon arbetade fram en prototyp som hon visade för en av landets ledande banbyggare - han var positiv och Ebba bestämde sig för att fortsätta att utveckla Scopey.

- Jag fick idén till Scopey för några år sedan när jag lade märke till att många ridsport-tidningar och bloggare lägger upp bilder på banor och ridövningar på nätet och att alla använder olika symboler och system. Jag tänkte att det vore kul att göra ett mobilt verktyg för detta och på samma gång försöka systematisera och förenkla processen.

Vad har du för mål med ditt företagande?

- Just nu att lansera Scopey. Långsiktigt vill jag göra Carrot (ett aktiebolag med verksamhetsidé att utveckla nyskapande produkter inom hästnäringen) till en hub för nya produkter och tjänster inom häst. Jag vill inspirera fler tjejer att utveckla produkter och tycker att det är spännande att se hur man kan använda tekniska lösningar från andra områden och applicera dem på hästbranschen.

Vem var du i gymnasiet?  

- I högstadiet hade jag en egen stil, gillade second hand och att kombinera ihop udda plagg till nya kombinationer. Jag var ganska blyg och introvert, men vågade samtidigt göra det jag ville - exempelvis leta upp second hand-butiker eller gå själv på en konsert med the Cardigans trots att ingen kompis kunde följa med. Tiden i gymnasiet kanske inte var lika magisk för då hade jag kommit in på den bästa skolan och försökte väl bara att smälta in. Jag gick natur på gymnasiet, med ridsport som specialidrott. Jag var i skolan för att få bra betyg, men hjärtat var i stallet!

När jag gick i högstadiet fick jag möjlighet att ärva en rutinerad tävlingsponny - Simka - från mammas väninna, som hjälpte mig med allt den första tiden och lärde mig massor. Det här var en jättestor grej för mig efter så många år på ridskola; jag var mer än redo att utvecklas vidare! I början kunde jag knappt styra Simka som egentligen var en liten stor häst, men efter några månader tillsammans vann vi två klasser samma dag på gröna banan på ryttarstadion. Vilket team vi var! Efter sommarbetet visade Simka diffusa symptom och behandlades för borrelia. När jag gick i gymnasiet provred vi hästar i nästan ett halvår innan vi köpte en riktig drömhäst, men det blev en mardröm ett halvår senare då mamma var med om en ridolycka. Efter det köpte vi första bästa häst som var snäll, men halt, som jag hoppades kunna få ordning på- vi tävlade i alla fall upp till 1,30-hoppning. Med hästar går livet upp och ned, ridsporten är livets hårda skola. Det är bra att sätta mål men eftersom vägen sällan är spikrak utvecklar man en förmåga att anpassa sig till olika situationer och att ständigt lära och utvecklas.

Ebba Kierkegaard.png

 Vilka är dina 3 bästa tips till en blivande entreprenör som just nu går i gymnasiet?

Vänta inte på den perfekta, bästa idén.  Testa dig fram, lär dig metoder och arbetssätt att problemlösa och komma fram till idéer. UF är bra för att testa idéer! Utveckla ett Growth mindset och bygg upp din förmåga att kunna ta hand om din framtida, bästa idé, på bästa sätt.

Validera din idé - det kan vara läskigt när folk kikar mitt i den kreativa processen, så man måste träna sig i att visa upp något halvfärdigt. Det är bra att testa med målgruppen man utvecklar för - då ser man om något är värt att satsa på.

Ha en bra arbetsmiljö - om du ska sitta framför datorn är det viktigt att ha en bra stol och skrivbord. Ett annat tips är “rubber duck” - att man pratar med en gummi-anka när man stöter på problem - bara genom att prata högt för sig själv kommer man ofta fram till en lösning!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mathilda Hammarström