Lär känna våra förebilder: Anton Fast

Anton Fast.png

Namn: Anton Fast

Ålder: 27

Bor: Göteborg

Familj: Yngsta barnet med två syskon, bor nu själv i Göteborg

Aktuell just nu med: Ophena - den säkraste stigbygeln

Gör allra helst: Umgås med bra vänner, gärna utomhus!

Hemlig talang: Oj, har väl ingen hemlig talang haha, men trollar på kvällstid och älskar allt som har med snö och vatten att göra!

Berätta lite om dig, för den som inte vet - vem är du?

Jag läste natur på gymnasiet och tog sedan tre års paus från plugget, mest i väntan på att plugga vidare någon gång. Perioden efter gymnasiet var intressant och lärorik, min dåvarande flickvän och jag reste jorden runt och hade en helt galen resa! Sen började jag plugga inför högskoleprovet och började därefter på en treårig utbildningen inom byggbranschen på Chalmers. Under ett sommarlov arbetade jag inom byggbranschen och kände jag att det den standardiserade arbetsstrukturen som finns inom många bolag inte riktigt passade mig och jag sökte mig därför vidare och började på en master inom entreprenörskap!

Under andra året på mastern drev vi ett projekt, liknande UF.  Vi valde en “idégivare”, i vårt fall var det en ryttare vid namn Marina Mossberg. Hon presenterade ett koncept av att använda magneter i befintliga stigbyglar och magnetiska innersulor för att förbättra ryttarens grepp mot stigbygeln. Jag och min kurskamrat Simon är själva inte ryttare vilket innebar att vi behövde nå ut till potentiella kunder för att testa konceptet. Vi upptäckte relativt tidigt att integrerade magneter i befintliga stigbyglar inte blev hållbart och vi började då utveckla en ny typ av stigbygel. Vi arbetar nu dagligen med att få ut med den säkraste, bästa och snyggaste stigbygeln på marknaden!

Hur startade din entreprenörskapsresa?

Jag skulle vilja påstå att vara en entreprenör är till stor del en inställning till ens liv som man väljer. För fyra år sedan gick jag runt med en känsla av lätt panik då jag hade så många tankar, idéer och drömmar. Jag kände att jag sällan drev klart mina idéer och bestämde mig då för att se hur långt man kan nå. Sedan dess har jag genomfört en del projekt och testat idéer längre än någonsin tidigare och idag driver jag och min tidigare kurskamrat Simon Ophena, ett aktiebolag, som förhoppningsvis kan nå längre än vad jag någonsin kunnat drömma om.

Vad har du för mål med ditt företagande?

Processen i sig, att ta fram och nå ut med en produkt till ryttare som någon dag kan rädda någons liv. Med andra ord är målet för processen att skapa värde.

Berätta om ett vägskäl som har påverkat dig i ditt liv…

Det finns många vägskäl, ett av många var när jag valde och kom in på mastern som jag pluggade. Jag valde helt enkelt bort min treåriga utbildning och allt jag lärt mig där för en annan framtid.

Vem var du när du gick i gymnasiet?

Jag var mig själv, haha. Jag var obekymrad, njöt av att hänga med mina klasskompisar och hade en del “bus” för mig, vissa mer uppskattande än andra… Jag avslutade gymnasiet med att bli avstängd efter att ha hällt ner 6 kilo mjöl lunchsalen från vinden men som tur hade jag redan klarat alla kurser.

Vilka är dina 3 bästa tips till en blivande entreprenör som just nu går i gymnasiet?

Till blivande entreprenörer eller inte, en regel som jag själv försöker följa är att förstå ens privilegier, vad man har fått och ens förutsättningar. Som svensk har man fantastiska möjligheter, bara tack vare vårt samhälle, och med dessa möjligheter följer ett ansvar. Ett ansvar att ta hand och förvalta ens möjligheter. Jag vill tro att med rätt förutsättningar kan vi som människor och individer komma hur långt som helst och ett första steg är att börja äga ens ansvar.

Mitt första tips - lyssna på andra. Folk runt omkring dig har en annan synvinkel och jag är helt övertygad på att man kan lära sig saker från alla människor. Om du någon gång ser ner på någon annan människa går du miste om en chans att förstå och lära dig av personen och dennes perspektiv. Var istället öppen och visa kärlek mot andra så lär du dig otroligt mycket mer.

Det andra tipset - lyssna till dig själv. Även om du först lyssnar på andra så kommer du behöva ta dina egna beslut, oavsett om det gäller utbildning, entreprenörskap eller jobb. Genom att förstå att du är i beslutspositionen får du också en möjlighet att äga din situation och dina beslut.

Det tredje och kanske det viktigaste tipset är att alltid vara ärlig mot dig själv och mot andra. Framgång, karriär och företagande är allt väldigt spännande och kul, men det kommer en punkt där du kommer att behöva välja vad du anser är rätt och fel och även vad du väljer att prioritera. Det är viktigt att du kan se tillbaka på dina val och ha en rak rygg.

Håll utkik på bloggen för fler presentationer av våra fantastiska förebilder!