Lär känna våra förebilder: Annika Ridington använder teknologi för att förbättra ryttarens sits

Annika Ridington (till höger) tillsammans med kollegan Elisabeth Carlund. Foto: Paul Wennerholm, Madterrier

Annika Ridington (till höger) tillsammans med kollegan Elisabeth Carlund. Foto: Paul Wennerholm, Madterrier

Namn: Annika Ridington

Ålder: 50

Bor: Sollebrun, mellan Alingsås och Trollhättan

Familj: 4 hundar och många hästar

Aktuell just nu med: RideQ

Gör allra helst: spenderar tid med hundar och hästar

Hemlig talang: kanske inte en hemlig talang, men jag estetiskt lagd trots att jag jobbar med teknik.

Annika Ridington beskriver sig som en hästnörd. Hon är utbildad civilingenjör, driver en gård med uppfödning av islandshästar, och är nu aktuell som grundare av RideQ, ett digitalt hjälpmedel som används för att hjälpa ryttare att förbättra sin sits och balans. RideQ, som lanseras i vinter, ger ryttaren feedback på sin sits i realtid.

Hur startade din entreprenörskapsresa?

- Jag har alltid varit entreprenör. Jag började arbeta som fotograf direkt efter skolan och fortsatte med det i 25 år, så det har alltid varit naturligt för mig att driva mitt eget företag

För fyra år sedan tog Annika examen från Masterprogrammet i grafisk design och interaktionsteknik på Chalmers, och det var hennes masterarbete som lade grunden till det som idag är RideQ.  

- När jag var i slutfasen av arbetet insåg jag hur positivt produkten mottogs, och tänkte att det var något värt att jobba vidare med. Sedan har produkten omarbetats flera gånger, men grundidén fanns redan då.

Vad har du för mål med ditt företagande?

- Målet med RideQ är att hjälpa hästar och ryttare. Genom att få ryttaren att kommunicera tydligare kan både hästar och ryttare bli bättre - om ryttaren sitter fel blir kommunikationen svår, och det kan leda till både missförstånd och onödigt slitage.

Berätta om ett vägskäl som har påverkat dig i ditt liv…

- Ett tydligt vägskäl var när jag tog RideQ från masterarbete till en företagsidé. Ett annat avgörande vägskäl var när vi fick finansiering från Vinnova för att genomföra projektet. Det är mycket jobb att söka finansiella medel - men har du en bra idé så är det absolut värt att lägga ned tiden på det.

Vilka är dina bästa tips till blivande entreprenörer?

Fokusera på att ta reda på vad dina tänkta kunder vill ha -  tro inte att du vet det. Fråga folk i verkligheten, vad de tycker och vad de önskar. Man får ofta oväntade svar och inser att kunden ofta tänker annorlunda än du.

Kom ihåg att det finns en massa olika institutioner och stipendier som man kan söka medel från för att finansiera sina projekt - man måste inte ha pengarna själv för att satsa på sin idé.

Våga satsa på din idé! Det är en stor satsning att starta eget istället för att ha fast jobb,  men om du har fått positiv feedback på din idé och tror på den - våga!

Sist men inte minst, omge dig med duktiga människor - skapa ett starkt team och låt varje person göra sin grej!