Lär känna våra förebilder: Ingrid Sundqvist om Ztable, visioner och varför Pippi Långstrump är en bra förebild!

Ingrid Sundqvist, VD och grundare till appen Ztable

Ingrid Sundqvist, VD och grundare till appen Ztable

Namn: Ingrid Sundqvist 
Ålder: 44
Bor: Uppsala
Aktuell just nu med: Vd och grundare till Ztable, en app för ryttare
Gör allra helst: Rider, jobbar och umgås med familjen
Hemlig talang: Oj vad svårt, jag har nog ingen direkt talang... Men jag är grymt bra på att komma ihåg onödiga saker, som gamla sångtexter och namnen på precis alla hästarna på ridskolan där jag red när jag var sju år... 

Berätta lite om dig, för den som inte vet - vem är du?

- Jag är uppvuxen utanför Stockholm och har ridit sedan barnsben, först på ridskola, sedan som medryttare på ett lurvigt russ och därefter på egen häst. Efter gymnasiet flyttade jag till Uppsala för att plugga medie- och kommunikationsvetenskap, och därefter vidare till Umeå för att läsa vetenskapsjournalistik. Jag har alltid gillat att sätta mig in i nya områden och tror att jag också är ganska bra på att förmedla saker till andra. Jag jobbade ett par år som journalist innan jag halkade in i IT-branschen där jag har jobbat som copywriter och projektledare. Jag har även undervisat i journalistik på ett mediegymnasium. Sedan startade jag eget som konsult men råkade av en slump hamna på ett mediebolag, Gothia Fortbildning, vilket jag är evigt tacksam för. Där fick jag möjlighet att växa och ta mer och mer ansvar. Efter ett par år fick jag ansvar för digital affärsutveckling i form av webbtjänster, appar och webbkurser. Att ha en chef som tror på en gör att man växer och blir bättre än man trodde att man var!

Hur startade din entreprenörskapsresa?

- Jag har alltid älskat att bygga upp saker och även att driva eget, men det finns faktiskt en väldigt tydlig startpunkt till just Ztable.

I februari 2016 satt jag på tåget mellan Uppsala och Stockholm, på väg till jobbet. Jag läste en artikel i DI Digital om nischade sociala nätverk. Det stod bland annat om Fishbrain för fiske, Strava för löpning och Oceans som är en app för dykare. Såklart fanns det inget för ryttare, det fanns det aldrig. Jag gick och var irriterad på det hela vägen till jobbet. Sen tänkte jag – tänk om det är jag som ska göra det?

Jag kunde inte släppa tanken och ett par veckor senare sade jag upp mig från mitt välbetalda och välordnade jobb för att kasta mig ut och bli entreprenör.

Vad har du för mål framöver?

- Att nå ut med Ztable internationellt, att börja tjäna pengar på vår premiumversion som vi släpper till sommaren och att vi ska skapa en så galet bra app att alla ryttare vill använda den!

Berätta om ett vägskäl som har påverkat dig i ditt liv.

- Ett vägskäl är såklart artikeln i DI Digital, utan den vet jag inte om jag hade kört igång. Jag behövde en liten knuff för att fatta vad jag skulle göra.

Men livet är ju fullt av vägskäl, eller så kallade defining moments, som påverkar ens inriktning trots att man kanske inte är medveten om det just då. Jag har aldrig haft en tydlig plan kring mitt arbete och vetat exakt vart jag ska. Jag tror att det är bättre att vara öppen för de möjligheter som ges under vägen, att säga ja till sådant som känns utmanande och spännande.

En händelse som har format mig mycket är när jag år 2000 (sjukt länge sedan!) fick jobb på Framfab, ett av dåtidens mest hajpade digitala bolag. Sedan sprack IT-bubblan och det kontor jag jobbade på var det första som lades ner. Man gick från ”cool konsult” till arbetslös på en halvtimme. Det var såklart jättejobbigt just då, men så här i efterhand tror jag att det var riktigt bra! Det löste sig ju, jag fick ett nytt jobb och livet gick vidare. Jag tror att den händelsen gjorde mig mer orädd och benägen att testa nya saker.

Vem var du när du gick i gymnasiet?

- Jag gillade att gå i skolan! Jag har alltid haft lätt att lära mig ”på skolvis” och tyckte att det mesta var ganska kul. Sen var jag nog redan då ganska strukturerad och missade sällan en läxa. Och om jag skulle missköta skolan så hade mina föräldrar hotat med att sälja hästen, haha. Fast jag vet inte om de hade gjort allvar av det. Men jag älskar fortfarande att gå på kurs och lära mig nya saker. Jag hade lätt kunnat fortsätta på universitetet i flera år till… Att vara entreprenör är också ett ständigt lärande, det är det som är så kul.

Vilka är dina 3 bästa tips till en blivande entreprenör som just nu går i gymnasiet?

Fail fast. När man hittar en idé som man brinner för så är det lite som Peder Fredricsson berättade i sitt sommarprogram om när han hittar en riktigt bra häst – man kan inte sluta tänka på den. Det är ett bra tecken! Men det är inte helt säkert att dina blivande kunder håller med. Så testa idén tidigt – genom intervjuer, marknadsundersökningar och prototyper. Det sämsta man kan göra är att hålla sin idé ”hemlig” för länge, att sitta på sin kammare och snickra på den utan att låta den möta de framtida kunderna. Genom att tidigt testa och upptäcka misstagen så blir de inte så stora. Då blir det som en annan av förebilderna här, Johanna Lassnack, brukar säga – either you win or you learn. Det är ett riktigt bra tankesätt. Det är inte farligt att göra misstag.

Gneta på. Att vara entreprenör kräver massor av grit som det heter på engelska, att man helt enkelt gnetar på trots massor av utmaningar och tidvis en hel del motgångar. Det är som Petter Stordalen säger – det är inte de bästa idéerna som vinner, utan de som blir genomförda. Så se till att genomföra!

Var modig. Att vara entreprenör kräver ett synsätt som liknar Pippi Långstrumps: Det här har jag aldrig testat tidigare så det är jag säkert bra på. Man måste våga sig utanför sin komfortzon, flera gånger varje vecka, och hela tiden var beredd att lära sig nya saker. Det är utmanande. Så skaffa dig ett bra team att dela utmaningarna med. När investerare går in i ett bolag så brukar de säga att de tittar på tre saker: teamet, teamet och teamet. Ett bra team med en medioker idé kan utföra stordåd. Medan ett mediokert team kan misslyckas med en lysande idé. Se till att omge dig med rätt personer!

 Det blev visst fyra råd. Men det är ju så himla svårt att välja… Lycka till!